
În data de 18 decembrie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituției un proiect de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și gestionare a formularului 217, intitulat „Declarație privind impozitul pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă”.
Modificările Legislative care Justifică Formularul
Acest demers vine ca urmare a modificărilor aduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 138/2024, care a completat dispozițiile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Modificările reglementează impozitarea veniturilor din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă.
Conform noilor reglementări, persoanele fizice care obțin venituri din astfel de transferuri datorează impozit în următoarele situații:
- După autentificarea actului notarial prin care se transferă dezmembrămintele dreptului de proprietate;
- După transferul realizat printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau alt act juridic prevăzut de lege;
- Pentru veniturile încasate din dobândirea dreptului de proprietate, prin acte între vii sau pentru cauză de moarte, asupra unei proprietăți imobiliare transferate anterior sub condiție suspensivă.
Obligațiile de Declarare
Contribuabilii au obligația să declare impozitul datorat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului în care venitul a fost încasat. Declarația se depune la organul fiscal competent prin utilizarea formularului 217.
În cazul în care veniturile sunt plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, acestea vor calcula, reține, declara și vira impozitul. În această situație, beneficiarii persoane fizice nu au obligația de a depune declarația.
Necesitatea Formularului 217
Articolul 111 alin. (6^8) din Codul Fiscal stipulează că modelul, conținutul, modalitatea de depunere și gestionare a declarației pentru aceste tipuri de venituri trebuie stabilite prin ordin al președintelui ANAF.
Astfel, prin proiectul de ordin publicat, se propune aprobarea unui formular specific pentru facilitarea gestionării impozitelor aferente veniturilor din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă.
Instrucțiuni pentru completarea formularului 217
Formularul 217 este însoțit de instrucțiuni detaliate privind completarea și depunerea acestuia. Principalele aspecte sunt prezentate mai jos:
Termenul de depunere
- Declarația se completează și se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului în care venitul a fost încasat.
- Pentru veniturile încasate în trimestrul IV al anului 2024, declarația trebuie depusă până la 25 aprilie 2025 inclusiv.
- Declarația poate fi corectată prin depunerea unei declarații rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În acest caz:
- Se bifează căsuța „Declarație rectificativă”.
- În situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal se bifează rubrica „Declaraţie depusă potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală” şi se completează codul de identificare fiscală a succesorului în rubrica din formular prevăzută în acest scop. La rubrica „Cod de identificare fiscală” de la Secțiunea I „Date de identificare a contribuabilului” din formular se înscrie codul de identificare fiscală a persoanei care şi-a încetat existenţa.
- Declarația nu poate fi depusă sau corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepțiile prevăzute de lege. În acest caz, se bifează temeiul legal de la rubrica „Declarație depusă după anularea rezervei verificării ulterioare”.
Completarea rubricilor din formular
- Secțiunea I – Date de identificare a contribuabilului
- Secțiunea II – Venituri încasate din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă:
- Coloana „Document prin care are loc transferul dezmembrămintelor de proprietate”
- Se înscriu numărul și data documentului (ex. act notarial, hotărâre judecătorească definitivă).
- Coloana „Bază de calcul al impozitului”
- Se înscrie suma veniturilor încasate în trimestrul de raportare.
- Coloana „Impozit datorat”
- Se înscrie suma impozitului datorat, calculată prin aplicarea cotei de impunere asupra bazei de calcul:
- 1% sau 3%, în cazul veniturilor încasate ulterior autentificării actului notarial.
- 3%, pentru veniturile încasate ulterior hotărârii judecătorești sau altor acte juridice.
- 3%, pentru veniturile din transferul dreptului de proprietate dobândite prin acte între vii sau pentru cauză de moarte.
- Se înscrie suma impozitului datorat, calculată prin aplicarea cotei de impunere asupra bazei de calcul:
- Rândul „Total”
- Coloana „Document prin care are loc transferul dezmembrămintelor de proprietate”
Se înscrie suma totală a impozitului datorat pentru toate veniturile raportate.
- Secţiunea III -Impozit datorat pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă.
- Secţiunea IV -Date de identificare a împuternicitului/curatorului fiscal.
Anexele nr.1 – 3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Documentația completă a proiectului, cuprinzând toate detaliile despre model, conținut, modalitatea de depunere și gestionare, este disponibilă aici.