
Recent, legislația fiscală din România a suferit modificări semnificative în ceea ce privește impozitarea dividendelor, inclusiv a celor interimare. Aceste modificări sunt reglementate prin Proiectul de Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 și alte acte normative relevante. Articolul de față prezintă detaliat noile reglementări, legislația aplicabilă și explicații privind aplicarea cotelor de impozit pentru dividendele aferente anului 2024 si 2025.
- Modificări Legislative privind Dividendele Legea 227/2015 privind Codul Fiscal
- Cota de impozit pe dividende:
- Începând cu 1 ianuarie 2025, cota de impozit pe dividende crește de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite persoanelor juridice române, conform art. LXVI din Ordonanța de Urgență.
- Dividendele distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024 vor fi impozitate cu 8%, fără recalcularea impozitului după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2024.
- Cota de impozit pe dividende:
- Legislația privind Dividendele Interimare
- Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale:
- Art. 67 alin. (1): Dividendele reprezintă cota-parte din profit ce se plătește asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat.
- Art. 67 alin. (2): Dividendele pot fi distribuite trimestrial pe baza situațiilor financiare interimare și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale.
- Art. 67 alin. (3): Dividendele distribuite contrar prevederilor legale se restituie dacă asociații au cunoscut sau trebuiau să cunoască neregularitatea distribuirii.
- Articolul 117^2(1) Situațiile financiare anuale, propunerea cu privire la distribuirea de dividende și situația privind dividendele distribuite parțial în cursul anului fiscal sunt disponibile acționarilor la sediul societății, începând cu data convocării adunării generale.
- Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale:
- Ordinul nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementări contabile:
- Situațiile financiare interimare sunt întocmite pentru repartizarea trimestrială a dividendelor și includ bilanțul și contul de profit și pierdere.
- Acestea trebuie să fie însoțite de politicile contabile semnificative și să fie depuse la Ministerul Finanțelor Publice în termen de 30 de zile de la aprobarea lor de către adunarea generală a acționarilor/asociaților.
- Legea contabilității nr. 82/1991:
- Art. 19 alin. (3): Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate după aprobarea situațiilor financiare anuale.
- Art. 19 alin. (3^1): Dividendele pot fi distribuite trimestrial în limita profitului contabil net realizat, pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală.
- Art. 19 alin. (3^2): Regularizarea sumelor repartizate trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele plătite în plus se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării acestora.
- Articolul 28 alin. (8^1):Entitățile care distribuie dividende trimestrial trebuie să întocmească situații financiare interimare care să includă inventarierea activelor și pasivelor
- Sancțiuni și contravenții conform Legii contabilității:
- Nedepunerea situațiilor financiare interimare constituie contravenție
- Amenda: între 2.000 lei și 5.000 lei (Art. 42, alin. (1), lit. o)
- Ordinul nr. 2861/2009 privind inventarierea
- Inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii este obligatorie la încheierea exercițiului financiar.
- Ordinul 1802/2014 Reglementări contabile privind situațiile financiare :
- Pct. 422: Evidențierea destinațiilor profitului după aprobare
- Destinațiile profitului contabil se înregistrează după aprobarea repartizării de către adunarea generală a acționarilor sau asociaților, incluzând dividendele, rezervele și alte alocări prevăzute de lege.
- Pct.602:Entitățile care optează pentru distribuirea trimestrială a dividendelor întocmesc situații financiare interimare, incluzând bilanțul și contul de profit și pierdere, conform aceleași structuri ca în cazul situațiilor financiare anuale. Veniturile și cheltuielile se raportează cumulat de la începutul exercițiului financiar până la sfârșitul trimestrului pentru care se distribuie dividende. Situațiile financiare interimare sunt realizate conform politicilor contabile aplicate de entitate la momentul întocmirii acestora și sunt însoțite de politica contabilă semnificativă.
- Particularități privind dividendele aferente trimestrului IV 2024
- Dividendele distribuite în trimestrul IV 2024 nu pot proveni din profitul realizat în același trimestru, deoarece acesta nu este încheiat și nu a fost supus inventarierii și evaluării.
- Dividendele distribuite în trimestrul IV 2024 trebuie să se bazeze pe situațiile financiare interimare întocmite pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2024 (sfârșitul trimestrului III).
- Situațiile financiare interimare pentru trimestrul IV 2024 se întocmesc la 31 decembrie 2024 și se depun după finalul anului, ceea ce înseamnă că dividendele aferente trimestrului IV 2024 vor fi impozitate cu cota de 10%, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2025.
- Explicații și Concluzii
- Cota de impozit aplicabilă:
- Pentru dividendele distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite pentru perioadele pana la 30 septembrie 2024(Trim I-Trim III), cota de impozit este de 8%.
- Pentru dividendele distribuite în baza situațiilor financiare interimare aferente Trim IV 2024, cota de impozit este de 10%, deoarece acestea vor fi distribuite după 1 ianuarie 2025, dupa efectuarea inventarierii.
- Distribuirea dividendelor:
- Dividendele distribuite în cursul anului financiar trebuie să fie bazate pe profitul realizat până la ultimul trimestru încheiat pentru care există situații financiare interimare.
- Dacă firma are profit nedistribuit din anii anteriori, aceasta poate distribui dividende în trimestrul IV 2024 fără a întocmi situații financiare interimare, utilizând situațiile financiare anuale ale anilor anteriori. În acest caz, cota de impozit aplicabilă este de 8%.
- Cota de impozit aplicabilă:
- Reglementări Relevante
- Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, art. 67 și art. 117^2.
- Ordinul nr. 3067/2018 privind situațiile financiare interimare.
- Legea contabilității nr. 82/1991, art. 19 și art. 28.
- Ordinul nr. 2861/2009 privind inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.
- Legea 227/2015 privind Codul Fiscal
- Ordinul 1802/2014 Reglementări contabile privind situațiile financiare pct 422, pct 602.