
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare reprezintă o obligație fiscală aplicabilă persoanelor fizice și juridice care dețin bunuri ce depășesc valorile prag stabilite de legislația fiscală. Acesta este reglementat la Titlul X^1 prin modificari aduse Codului Fiscal de Legea nr. 296/2023 si a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024.
Prin aplicarea acestui impozit, statul își propune să sporească veniturile bugetare, având în vedere capacitatea contributivă ridicată a deținătorilor acestor tipuri de bunuri.
În cele ce urmează, articolul detaliază categoriile de contribuabili vizați, cotele de impozitare aplicabile, termenele de declarare și plată, precum și alte aspecte administrative relevante pentru aplicarea acestei măsuri fiscale.
ART. 500^1 – Contribuabili
Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:
a) Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit dispozițiilor art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei.
Contribuabilii plătitori de impozit pe clădiri pentru care organul fiscal local a determinat, potrivit prevederilor art. 457, o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 lei sunt însțiințați de către acesta până la data de 30 mai a anului pentru care se datorează impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
Înștiințarea trebuie să conțină cel puțin următoarele elemente:
- Denumirea organului fiscal emitent;
- Datele de identificare ale contribuabilului însțiințat;
- Obiectul notificării;
- Cuantumul valorii impozabile determinate pentru impozitul pe clădiri;
- Semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, precum și ștampila organului fiscal emitent.
b) Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Prevederi suplimentare:
- În cazul impozitului datorat pentru clădirile rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei, organul fiscal local transmite organului fiscal central documentația relevantă, conform art. 500^1 alin. (2).
ART. 500^2 – Cota de impozitare
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează astfel:
a) Pentru clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local și plafonul de 2.500.000 lei;
b) Pentru autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
ART. 500^3 – Plata impozitului și depunerea declarației fiscale
(1) Impozitul este datorat pentru întregul an fiscal de către contribuabilii prevăzuți la art. 500^1.
(2) Declarația fiscală se depune astfel:
a) Până la data de 30 septembrie, de contribuabilii care dețin clădiri rezidențiale (art. 500^1 alin. (1) lit. a));
b) Până la data de 31 decembrie, de contribuabilii care dețin autoturisme de valoare mare (art. 500^1 alin. (1) lit. b)).
(3) Termene de plată:
- Până la 30 septembrie pentru contribuabilii prevăzuți la art. 500^1 alin. (1) lit. a);
- Până la 31 decembrie pentru contribuabilii prevăzuți la art. 500^1 alin. (1) lit. b).
(4) Impozitul constituie venit al bugetului de stat și este administrat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), conform Legii nr. 207/2015.
(5) Modelul declarației fiscale este aprobat prin Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024.
Instrucțiuni pentru completarea formularului 216
- Depunerea declarației:
- Declarația se completează de contribuabilii care dețin bunuri impozabile conform art. 500^1 .
- Termene: 30 septembrie pentru clădiri, 31 decembrie pentru autoturisme.
- Completarea declarației:
- Se completează corect și complet folosind programul de asistență disponibil gratuit pe www.anaf.ro.
- Rectificarea declarației:
- Declarația poate fi corectată printr-o declarație rectificativă conform art. 105 din Legea nr. 207/2015.
- Detalii specifice:
- Pentru clădiri rezidențiale: Se indică valoarea impozabilă, plafonul de 2.500.000 lei, diferența supusă impozitării,impozitul datorat – suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare .De asemenea se vor preciza si informatii despre bunul imobil:adresa, numar cadastral,cota de detinere.
- Pentru autoturisme: Se indică valoarea de achiziție, plafonul de 375.000 lei , diferența impozabilă,impozitul datorat – suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare .De asemenea se vor preciza si informatii despre bunul mobil:numărul de identificare al autoturismului,anul în care a avut loc predarea-primirea autoturismului.
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, reglementat în Titlul X^1 din Codul Fiscal, reprezintă o măsură fiscală menită să asigure o contribuție echitabilă la bugetul de stat din partea persoanelor fizice și juridice care dețin bunuri de lux.